Romantismul a inceput sa dispara incet incet, odata cu avansul civilizatiei. E ceva destul de normal pentru ca lumea in care traim este in continua schimbare. Nu putem sa ne schimbam doar din punct de vedere al modului de viata, asa ca ne schimbam si intelectual, sentimental si nu in ultimul rand fizic. Schimbarea despre care vorbesc se refera la doua aspecte: inteligenta si sentiment, minte si suflet. Cele doua nu pot fi niciodata in cantitati egale la nimeni, iar in ziua de azi avem de-a face cu o balanta inclinata in favoarea inteligentei. Da, devenim mai inteligenti si pierdem emotiile, sentimentele.
Sa comparam de exemplu anii 1990 cu 2015, cu siguranta toata lumea isi aduce aminte de muzica celor ani, inclinata inspre romantism mai mult ca oricand. De fapt, cred ca anii 80 – 90 au fost apogeul romantismului exprimat prin toate mijloacele posibile, muzica, radio, TV, etc.
Ce inseamna romantismul?
Romantismul inseamna in mare parte visare, emotie, iubire si nu in ultimul rand sentiment. Oamenii sunt fiinte capabile atat sa capteze emotii / sentimente dar sa le si produca. Uitati-va in jur si lasati in comentarii cati oameni romantici cunoasteti, fete sau baieti, nu conteaza… Romantismul a disparut si am devenit niste fiinte mult mai ancorate in realitate, nu mai avem timp sa visam, nu mai vrem sa visam. Vrem lucruri concrete, nu sa ne hranim cu vise. Cu toate acestea, avem nevoie si de vise, avem nevoie si de sentimente si de emotii. Daca acestea nu ar avea rost, cu siguranta oamenii nu le-ar fi simtit niciodata.
Toate au un rost, unul foarte bine stabilit inclusiv romantismul. Sunt de parere ca o societate romantica este capabila sa emane in sanul ei mai multa bunatate si mai multa fericire de cat una bazata pe realitate si concret. Oamenii sunt fiinte care tind intotdeauna catre fericire, au un ideal in atingerea fericirii desi evident, niciodata nu vor reusi… decat aparent. Fericirea este starea de satisfactie pe care o avem in momentul in care obtinem ceva, in care ne atingem un scop, ne realizam taskuri, etc… Nimic mai mult…
Ce inseamna sa fii romantic?
Pe langa florile oferite femeilor si muzica de genul “Roxette – It Must Have Been Love” pe care o asculti, sa fii romantic inseamna in primul rand sa-ti placa sa iubesti. Oamenii iubitori sunt intotdeauna sincer si seriosi. Da, daca societatea din ziua de azi este neserioasa si mincinoasa, clar nu este romantica si viceversa… Oamenii romantici vor incerca intotdeauna sa impresioneze cu bun gust, sa iasa in evidenta in mod placut, nu prin nesimtire si tupeu. Tupeul nu se lipeste de romantism. Sa fii romantic inseamna sa te implici emotional. Inseamna sa fii in stare sa captezi o emotie si un sentiment, dar mai ales sa le emiti.
Sa fii romantic inseamna sa ai incredere spre mai bine, sa fii optimist, sa visezi la o lume mai buna, una in care toata lumea traieste bine si se simte fericita implinita. De multe ori am impresia ca tara merge de 25 de ani inspre mai rau din cauza oamenilor incapabili sa creada ca ar putea sa fie bine si in Romania. Daca nu suntem optimisti, schimbarea in bine nu vine niciodata. Romantismul inseamna optimism aproape dus la extrem.
Totusi, unde s-a dus romantismul?
Romantismul s-a evaporat incet incet si a fost inlocuit cu … nimic. Cred ca toata lumea se poate uita in jur si poate observa din ce in ce mai putini oameni sensibili. Sensibilitatea are stransa legatura cu romantismul si este un etalon de neclintit al personalitatii romantice. Oamenii sensibili sunt capabili sa simta un sentiment, o emotie. Romantismul a disparut si a lasat un loc gol in mentalitatea colectiva unei intregi societati romanesti. Nu spun ca nu mai exista deloc romantici, insa sunt foarte putini. Se pare ca lumea in care traim si-a cladit un drum in directia opusa, inspre realitate. Tehnologia, saracia, rautatea, incultura, toate au contribuit la disparitia romantismului. Am devenit realisti de nevoie, nu ca ne-am dorit asta. Cu totii cred ca putem simti rautatea existenta in jur in ziua de azi, rautate care in anii 90 nu exista.
O lume fara romantism
O lume fara romantism este o lume seaca, lipsita de esenta pentru ca insemana o lume lipsita de emotie si de sentimente. Din pacate, catre aceasta lume ne indreptam cu pasi mici dar apasati. Atata timp cat avem semnale destul de clare ca oamenii din jur nu pot sa mai inteleaga un sentiment, ne indreptam catre o lume fara romantism.
Păcat ca nu mai avem oameni romantici în aceasta societate…. Parca din ce trece timpul ne tâmpim….Mi-as fi dorit sa trăiesc în vremurile de odinioară…..