Narcisismul – atac la adresa frumosului?

Destul de multa lume, chiar si psihologi de renume afirma faptul ca daca te iubesti pe tine, te vor iubi si altii. Cica are legatura pozitivitatea emanata cu cea receptionata de cei din jur, insa daca intreci limita si ajungi sa te iubesti prea mult?

Narcisismul exista de cand lumea, exista in orice societate indiferent de nationalitate si nu are leac, cel putin nu se cunoaste pana in prezent. Da, vorbesc despre narcisism ca despre o boala pentru ca eu unul, asa o percep. Atata timp cat nu exista o logica in ceea ce faci, e boala.

Legatura dintre narcisism si retelele de socializare

Din pacate, lumea in care traim a devenit suportul perfect pentru dezvoltarea narcisismului prin intermediul tehnologiei. Sa luam de exemplu reteaua de socializare cea mai populara din Romania: Facebook… Daca alegi 10 profile de femei (adica domnisoare cu varste cuprinse intre 13 si 25 de ani), o sa observi ca cel putin o treime sufera de narcisism. Ce rost are sa ai 200 de poze doar cu tine in diverse ipostaze din toate unghiurile posibile? Sa nu mai zic de pozele in ipostaze indecente, dezbracate si asa mai departe…

Stati asa, e posibil sa nu fie narcisism pur, ci doar unul slabut combinat cu mandrie. Da, fetele de pe Facebook sunt extraordinar de mandre pentru faptul ca arata bine, asa ca sunt motivate sa arate asta celor din jur, alimentate fiind si de sutele de like-uri, de zecile de comentarii genul “frumoasa” sau “superba”. E cam logic ca ti-o iei in cap si incepi sa crezi ce zice lumea in comentarii, nu? Si asa mai apare o poza, si inca una, si inca una, pana cand se ajunge la albume de 200 de poze in care apare o singura persoana.

Dar oare atat de simple in gandire sa fie asemenea fete daca se lasa alimentate de asemenea comentarii simple pe care oricine le poate face? Atat de simple si limitate in gandire sa fie astfel incat sa isi piarda vremea cu Facebook? Se pare ca da… Mereu am spus ca oamenii seriosi nu au ce cauta sa socializeze online, nu au nevoie de asta. Socializarea offline are intotdeauna prioritate, in viata reala, unde oamenii exista cu adevarat, nu se ascund in spatele unor poze a caror veridicitate nu poate fi probata, nu se ascund in spatele unor poze facute din unghiuri ce ascund anumite defecte.

A distrus Facebook o intreaga societate?

Buna intrebare… Stau si ma gandesc la fetele avide dupa admiratie, mandre pana la Dumnezeu ce-si fac poze la cur si le pun pe Facebook, asteptand rabdatoare sa se stranga like-urile, iar baietii saliveaza, privindu-le si invadandu-le cu comentarii banale de lauda si preamarire. Cand ti se spune din sculare-n culcare cat de bine arati si cat de sexy esti, cred ca te rupi putin de realitate si ajungi o narcisista.

Mereu am spus ca frumusetea e trecatoare si nu conteaza, insa sunt niste vorbe desprinse din anii 90 cel tarziu. Societatea din ziua de azi e ahtiata dupa cultul frumosului. Nimeni nu mai da 2 bani pe suflet, ca doar nu iesi cu sufletul de mana pe strada. Suntem ancorati in frumos, nu ne putem despreinde dar nici nu ne dorim asta. Ne convine sa gandim ieftin si putin, sa traim banal si sa fim ridicati in slavi de niste baieti prea slabi sa isi poata face o iubita in realitate.

Nu stiu daca Facebook a distrus societatea, insa cu siguranta a alungat sentimentul. Socielizarea online indeparteaza oamenii in offline si invers. Pacat ca unii nu constinetizeaza faptul ca offline e mult mai important de cat online. Trec de multe ori pe strada si ma uit inspre terase, vara, seara… Sunt pline de tineri si majoritatea in loc sa discute unii cu altii, butoneaza pe telefon pe Facebook. Nu ii inteleg de ce mai iasa din casa daca fac aceleasi lucruri pe care le faceau si in casa. Vedeam cupluri de “indragostiti” care desi stau fata in fata la masa, nu scor doua vorbe… Fiecare sta cu telefonul in fata si butoneaza de zor… Si stau si ma intreb unde este sentimentul din moment ce Facebook a devenit mai important de cat o seara in oras cu prietenii, de cat o seara in oras cu iubita.

Daca retelele de socializare nu ar fi existat, nu ar fi existat nici suport pentru narcisism, nu? Dar hey, cine suntem noi sa ne punem cur in drum in fata tehnologiei? A fost Hi5, acum e Facebook, peste 5 ani cine stie ce retea de socializare va exista care va duce si mai departe narcisismul, care va intinde coarda si mai mult in ceea ce priveste expunerea frunusetii pe net…

Este totusi narcisismul o boala?

Ei bine, chiar daca spuneam asta la inceputul articolului… nu… Narcisismul nu este o boala ci un rezultat a mai multi factori sociali. Narcisismul nu ar avea cum sa existe daca nu ar fi super alimentat de acasta societate cladita pe cultul frumosului. Daca oamenii ar gandi fara prejudecati, nu ar exista atata narcisism pe Facebook, atata mandrie si atata ingamfare. Daca oamenii ar gandi fara prejudecati, ar insemna sa fim si noi occidentali, insa deocamdata suntem doar niste romani prea saraci inteectual sa ne dam seama de faptul ca frumusetea nu conteaza.

Reply