Biletele de avion au început să scadă regulat sub 50 de euro pentru orice destinație din Europa

Îmi aduc aminte de vremurile în care zborul cu avionul era extrem de scump. Să ne gândim la anii 90 de exemplu… Plăteai sute de dolari/mărci ca să zbori câteva sute de kilometri. Era perioada în care avioanele Concorde făceau legea în spațiul aerian european și nu numai. Astăzi, dacă ai nevoie, biletele de avion din București spre Londra, Paris, Madrid chiar,  te costă câțiva zeci de euro și asta nu înseamnă să cumperi biletul cu luni de zile avans.

De ce au scăzut prețurile biletelor de avion

Motivele pentru care prețurile biletelor de avion au scăzut semnificativ în ultimii 20 ani sunt destul de puține la număr, dar destul de logice și destul de reale. Nu discutăm despre niște detalii tehnice pe care doar cei avizați pe pot înțelege. Haideți să le trecem și noi în revistă…

  • Apariția companiilor aeriene low cost au distrus piața în primă instanță. Discutăm despre companii de genul Eurowings care au intrat pe piață în anii 90 (1993-1994) și au venit cu prețuri mult sub ce se obișnuia până atunci.
  • Construcția rețelelor europene de autostrăzi. Deși înainte de anii 90 Europa era practic influențată de diverse puteri care astăzi din fericire nu mai există (comunismul ce dorea izolarea oamenilor de exterior), după Căderea Zidului Berlinului a început unificarea Europei. A luat naștere Uniunea Europeană în 1993 și de atunci, circulația cu mașina între statele membre a devenit ceva destul de util, real, în detrimentul zborului cu avionul.

Încotro se vor duce prețurile pentru biletele de avion

Ei bine, deja am ajuns să vedem bilete care costă 19 euro. Deja se zboară din România către Germania cu 99 de lei. Probabil că în viitorul apropiat prețurile vor scădea destul de mult și pentru călătoriile din România către România. Momentan, încă plătim sute de euro pentru un bilet de avion de la Craiova la Cluj (din cauza escalelor) dar va veni și momentul în care avionul va fi mai ieftin de cât călătoria cu mașina. O să ajungem să locuim la Timișoara iar în Weekend să zburăm cu 70 de lei la București pentru a putea lua parte la cursuri de canto la Bravissimo Art School. Cred că așa se va ajunge peste vreo 15 ani.

Reply