Ce te face fericit?

Fericirea inseamna de multe ori perfectiune, o perfectiune dupa care alergam din momentul in care ne nastem. Sa fii fericit este de fapt o stare pe care o capeti in momentul in care te simti implinit. Spui ca esti fericit atunci cand iti gasesti aleasa inimii, atunci cand reusesti un examen la facultate sau un interviu pentru un nou job pe care ti l-ai dorit foarte mult. Esti fericit atunci cand iti cumperi o masina sau o casa, un smartphone sau un laptop nou.

Ce este fericirea?

Daca stam sa ne gandim putin, fericirea este un sentiment destul de abstract ce poate sa defineasca lipsa lucrurilor pe care ni le dorim si nu le avem. Din punctul meu de vedere este mai simplu sa spui ce-ti trebuie ca sa fii fericit de cat sa te uiti in jur si sa ajungi la concluzia ca esti deja fericit, ca nu-ti mai trebuie nimic, ca ai tot ce-ti doresti. Oamenii sunt fiinte care avanseaza, sunt in continua expansiune, niciodata nu vor fi multumiti cu ceea ce au si mereu or sa isi doreasca sa aiba din ce in ce mai mult.

Sa luam drept exemplu oamenii bogati. Ei niciodata nu se opresc din facut bani desi poate au adunat averi la care cei saraci doar viseaza. Acesti oameni sunt mereu nemultumiti si au impresia ca fericirea apare doar daca 1 milion de euro sunt transformati in 5 milioane… Fericirea este de cele mai multe ori un factor motivational.

Pentru altii, fericirea inseamna o familie. O nevasta care sa fie o buna gospodina si o mama excelenta. Sa fie vreo 2 copii care sunt crescuti cu mult bun simt si ajunsi la maturitate, acestia devin recunoscatori. E destul de dificil in ziua de azi sa iti gasesti o persoana compatibila pe care sa te poti baza, cu greu gasesti oameni care sa isi doreasca relatii serioase, ancorate in angajamente serioase.

Cariera nu trebuie nici ea stearsa de pe lista lucrurilor ce ne pot aduce fericirea. Dupa ce iti inchei socotelile cu scoala cauti un job care sa-ti placa, sa te motiveze sa vrei sa te trezesti zilnic cu voie buna. Cati dintre noi mergem la serviciu din pura placere sau pasiune? Prea putini… Prea putini suntem fericiti din pricina serviciului. Sunt fericiti doar cei care au un job facut cu pasiune, din care traiesc decent spre foarte bine.

Care este mai importanta? Fericirea materiala sau cea interioara?

Dupa cum vedeti, fericirea se imparte in doua mari categorii: material si sufletesc. Desi multi spun ca banii n-aduc fericirea, trebuie sa recunoastem ca in contextul soceitatii actuale, acestia iti ofera o stabilitate economica si sociala destul de importanta. Nu aduc fericirea, insa sunt un factor ce contribuie la atingerea de noi tinte, la nasterea de noi vise. Daca pe moment nu esti fericit, atata timp cat nu incetezi sa visezi, nu dispare nici gandul ca vei fii fericit candva. Da, banii alimenteaza sperantele.

Daca fericirea materiala este ceva destul de abstract si superficial, adevarata fericire se afla inauntru, in suflet. In principal, spui ca esti fericit atunci cand nu ai griji, cand pui capul pe perina si adormi linistit. Esti fericit atunci cand ai o falimie sanatoasa ce-ti e alaturi la orice ora, in orice moment din zi sau din noapte.

Aceasta implinire sufleteasca e destul de ciudata. Banii, masinile, casele nu au nici o valoare daca esti nelinistit, daca suferi, daca nu ai ce-ti doresti pentru a te simti implinit din punct de vedere emotional. Suntem niste fiinte care desi etalam averi si case, suntem controlati de emotii. Emotiile sunt cea mai mare slabiciune a fiintei umane si acestea sunt singurele care se pun in calea fericirii. Emotiile dicteaza nemultumirea indiferent ca discutam despre material sau sufleteste.

Stau banii in calea fericirii?

Din punctul meu de vedere, cel putin in Romania traiesti intr-un cerc vicios pe care deocamdata nu-l poti depasi. Sa luam ipoteza cum ca esti un tip cinstit care munceste corect pentru banii lui. Lasam la o parte escrocii si pe cei care fac afaceri cu statul. Iti doresti o familie dar nu ai casa si nici bani sa o intretii. Unde mai e ferciriea cand idealul vietii se transforma in chin? Stim cu totii ca scopul vietii, cel putin cat putem noi intelege se rezuma la a avea o familie si un copil. Ei bine, daca traiesti in Romania mai poti fii fericit? Prea putini reusesc si acestia sunt cei despre care discutam mai sus: cei cu joburi facute cu pasiune, platiti decent spre foarte bine.

Da, cel mai important este sa ai o familie. La ce-ti folosesc milioane de dolari daca odata ajuns pe patul de spital esti la fel de egal ca toti ceilalti pacienti? Boala pe care o ai e la fel de incurabila ca a celui sarac de langa tine. La ce-ti foloseste un munte de bani cand stii ca toti din jurul tau, inclusiv nevasta te vor pentru banii tai? La ce-ti folosesc conturile grase cand iti pierzi tineretea muncind ca un rob pentru a strange bani? Sunt de parere ca oamenii incep din ce in ce mai des sa sacrifice timpul pentru bani si lasa tot mai departe gandul de a infaptui o familie…

Banii au ajuns sa controleze lumea in care traim de la cap la coada. Daca nu ai bani, nu existi, nu traiesti, nu reusesti nimic… Vine un moment in viata fiecaruia in care ni se ofera sansa sa facem bani, dar intotdeauna apare si compromisul. De multe ori acest compromis este reprezentat de libertate, sanatate sau timp – anii tineretii. Unii incearca sa fure, altii muncesc in medii viciate si se imbolnavesc, iar cei mai multi aleg sa munceasca in strainatate, inafara Romaniei, sacrificand anii tineretii. Luati de exemplu soferii de tir…

De multe ori aceasta nebunie porneste de la faptul ca oamenii sunt lacomi si niciodata nu se multumesc cu ceea ce au, mereu tind catre urmatoarea treapa de fericire aparenta. Nu e ca si cum fericirea ar fi varful unui munte unde odata ajunsi, e finish… Nu frate, fericirea e in trepte, iti cumperi un telefon, vrei un laptop, cumperi laptop vrei un TV, vrei o masina, o cumperi apoi vrei alta mai performanta sau poate o casa si asa mai departe. Bineinteles ca de vina este si nivelul de trai foarte scazut care nu-ti permite sa-ti cumperi mai nimic, combinat cu mentalitatea orientata catre materialism.

Pe tine ce te face fericit? Familia, jobul sau banii? Lasa un comentariu cu ce te face fericit si la finalul lunii poti castiga un voucher Emag in valoare de 100 de lei 🙂 Tragem la sorti 🙂

 

3 Comments - Add Comment

Reply